“Ma gandesc de multa vreme sa o duc pe Maria la un psiholog de copii sau la psihoterapie pentru copii, dar mi-a fost teama. Am tot amanat dar acum chiar nu mai pot!”. Parca suna asa de speriat: psihoterapie copii. Cred ca 80% dintre primele discutii cu parintii care iau intr-un final hotararea de a veni cu copilul la psihoterapie asa incep. Ii inteleg. Traim intr-o cultura in care mersul la psiholog e un handicap. In care mersul la psiholog e rusinos. Nu-mi propun sa ma leg de motivele pentru care lucrurile stau asa, nu-mi propun sa arat cu degetul pe nimeni si nici sa responsabilizez pe nimeni pentru “situatia inacceptabila” a psihologiei in Romania. Daca ar fi sa clasific cumva momentele in care parintii vin cu copilul la psiholog, cel mai usor imi vine sa alcatuiesc un fel de sistem de coduri de alerta, asemenea avertizarilor meteo:
COD VERDE
- inseamna ca “nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase”. Totul e in regula, copilul e sanatos, are prieteni dar poate sa se joace si singur, manaca bine, doarme singur, e autonom, ii place la gradinita sau la scoala, povesteste cu parintii, familia functioneaza bine. E nevoie de psiholog in acest moment? Nu neaparat e “nevoie” dar nici nu e de prisos. Daca parintii au timp, disponibilitate si o doza sanatoasa de gandire critica, exista numeroase resurse informative despre “cum sa …” referitor la cresterea si dezvoltarea copiilor. Blogul Parinte Cuminte e una dintre ele :). Daca nu, o vizita la psiholog poate sa va ajute sa lamuriti care sunt acele aspecte din viata in care vreti sa investiti preponderent resurse ca sa obtineti ceea ce doriti de la viata de familie sau care sunt acele aspecte din viata copilului pe care doriti sa le dezvoltati cu prioritate. Atelierele pentru copii de dezvoltare a abilităților sociale, emoţionale şi comportamentale sunt minunate, intrucat le ofera la o varsta in care problemele nu sunt de viata si moarte instrumente pe care mai tarziu le pot folosi in rezolvarea problemelor de adulti.
Ateliere de dezvoltare socio-emotionala pentru copii
COD GALBEN
- inseamna ca “fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Există risc de creşteri de debite şi niveluri”. Tradus in termeni psihologici codul galben inseamna ca cel mic are anumite dificultati (spre exemplu are crize de furie), dar care sunt relativ obisnuite pentru varsta lui (are 2-4 ani) dar uneori pot fi problematice (musca, loveste, crizele sunt destul de frecvente si explozive). Exista un risc (nu o certitudine) de a dezvolta probleme in viitor (agresivitate, depresie).
Cum poate ajuta un psiholog copilul care are probleme de cod galben?
Cel mai important lucru in cazul dificultatilor de cod galben sunt identificarea gradului in care problema copilului e una specifica varstei sau nu. Aceast lucru se poate determina cel mai usor in urma unei evaluari psihologice. Apoi, in functie de concluzii psihologul il poate ajuta si pe parinte si pe copil sa inteleaga si sa invete cum sa faca fata cat mai eficient dificultatilor. Daca gandim in termeni de sanatate a trupului, e similar cu dieta sanatoasa si miscarea fizica. Ca sa fim sanatosi fizic si sa prevenim imbolnavirile mancam sanatos si facem sport. Similar, daca vrem sa fim sanatosi mental si sa prevenim probleme ulterioare, atat la noi cat si la copilul nostru, atunci e nevoie de psiholog care va ajuta sa intelegeti si sa acceptati trairile copilui, il invata atat pe parinte cat si pe copil cum sa gandeasca sanatos si cum sa se comporte atunci cand are dificultati. Cei mai multi copii se afla in aceasta zona si tot in aceasta zona interventia e cea mai eficienta – in aceasta etapa interventia este in directia dobandirii de abilitati de rezolvare de probleme si a invatarii faptului ca e important sa cautam ajutor atunci cand avem probleme.
Evaluare psihologice copii
COD PORTOCALIU
- “sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri pe râurile mici”. Adica sunt probleme (copilul nu este atent la scoala, ii agreseaza pe ceilalti copii, absenteaza, raspunde inapoi profesorilor, refuza sa mearga la scoala). Exista risc de consecinte majore (este amenintat cu exmatricularea).
E prea tarziu pentru psihoterapie la copii in acest punct? Nicigand. In mod cert e posibil ca interventiile de psihoterapie copii sa dureze mai mult si progresul sa fie mai lent, dar in niciun caz nu e prea tarziu.
COD ROSU
- “sunt prognozate fenomene meteorologice de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri majore”. Adica problemele sunt mari (copilul sta inchis in casa toata ziua, nu are prieteni, nu manaca, nu doarme, refuza sa mearga la scoala) si exista risc de consecinte grave (ameninta ca se sinucide daca nu…)
Multi copii ajung la psihoterapie, din pacate cu probleme de cod rosu, la fel ca si la medic de altfel. Si acolo, putini ajung cand au o durere vaga de stomac si foarte multi atunci cand umbla tinandu-se cu mainile de burta. Exact ca si la medic, unde daca ajungi cu o problema grava poti cel mult sa o ameliorezi si rareori poti sa o vindeci complet, asa si la interventiile de psihoterapie copii: o problema serioasa de sanatate mentala se poate rareori remedia complet, cel mai adesea se poate tine sub control.
Cum stim daca o dificultate sau o problema e cod verde, galben, portocaliu sau rosu si cum stim ca parinti daca e nevoie de interventie de psihoterapie copii? Cititi aici raspunsurile!
NOTA: