articol parinti

Poate ca ati citit articolul din adevarul, poate ca nu, mie mi-a atras un prieten atentia asupra lui si nu m-am putut abtine sa nu-l citesc. Dupa care nu m-am putut abtine sa nu comentez. Articolul se intituleaza nici mai mult nici mai putin decat: „Încetaţi să vă mai sacrificaţi pentru copii!“ Adevărul pe care niciun părinte nu vrea să-l recunoască.

Poate nu inteleg eu lumea presei, poate nu pricep prea bine cu ce se mananca jurnalismul, dar oare asta-i singura modalitate de a atrage atentia asupra unei probleme? Titluri bombastice, ton vehement, formulari acuzatoare si incriminatorii!

Numai citind titlul eu ca parinte deja am un nod in gat! Ce adevar? Ce nu vreau sa recunosc? Ce sacrifiu? Ce-i fac copilului meu? Ce-mi fac mie? Ce-mi face copilul meu mie? Repede, unde-i lama sa termin odata cu toate! Geeez.

Stati sa vedem mai pe indelete despre ce-i vorba, dup-aia vedem daca luam lama sau nu. Articolul vrea sa atraga atentia (asa pricep eu, cel putin) asupra faptului ca sacrificam prea mult din viata noastra si ne protejam prea mult copiii. Un adevar simplu si cu care sunt de acord in mare parte si desigur, nuantat. Chiar cred ca sunt multi parinti (ceea ce e o diferenta majora de nuanta fata de toti parintii) care sacrifica poate prea mult din viata personala in favoarea indatoririlor parintesti (ceea ce e o diferenta majora de nuanta fata de isi sacrifica sanatatea fizica si psihica pentru a fi prezenti in viata copiilor). Voi cunoasteti oameni care sa nu faca “sacrificii”? Pai nu facem asta tot timpul? Nu trebuie in permanenta sa decidem si sa alegem si sa facem compromisuri? In raport cu oricare din rolurile pe care le avem: de parinti, de sot/sotie, de membru al comunitatii, de muncitor in orice domeniu ar fi acela. Eu una ALEG ca cel putin doua zile sa nu lucrez dup-amiaza ca sa pot fi prezenta in viata copilului meu. Asta inseamna ca fac un compromis: fiindca imi ador meseria de psiholog, imi aduce satisfactii majore si as putea sta toata ziua sa discut cu clientii mei. Dar nu o fac. Fiindca si a sta cu copilul meu, a fi prezenta in viata ei imi aduce aceeasi implinire si satisfactie. Apoi imi place sa am grija de mine, de aspectul meu fizic, de sanatatea mea fizica si mentala. Doar ca ALEG sa o fac mai putin decat mi-ar placea, fiindca… imi DORESC in aceeasi masura si sa fiu prezenta in viata copilului meu. Apoi ALEG sa petrec o buna parte din timpul meu liber cu prieteni care au si ei copii. Nu-i la fel cu a petrece timp NUMAI cu prietenii, e un compromis fiindca imi ingradeste alegerile: nu pot iesi la miezul noptii, pot iesi doar in miezul zilei, nu pot iesi la o terasa fancy ca sa nu-i deranjez pe altii, pot iesi insa la un picnic in padure unde copiii pot zburda in voie, pot urla in timpul mesei si pot face firimituri pe jos. Fiindca copiii prefera totusi joaca cu alti copii, n-au treaba noastra, asa ca noi adultii putem povesti in liniste. Sunt niste compromisuri pe care eu le fac ca sa impac si capra si varza. Sunt si egoista (ma gandesc cum sa fac sa fiu cat mai putin solicitata ca parinte – cu cine sa merg in asa fel incat copilul meu sa aiba alte preferinte decat joaca cu mama) si altruista (cum sa fac iesirile noastre in natura sa fie benefice copilului, adica sa stea in aer curat, sa fie cu alti copii, sa fim impreuna ca si familie).

Nu mai dau exemple, ideea de baza e ca toti renuntam la o parte dintre beneficiile unui aspect al vietii in favoarea altor aspecte ale vietii pentru simplul motiv ca sunt la fel de importante si satisfacatoare pentru noi dar e imposibil sa le facem deodata avand in vedere in principal limitarile de spatiu si timp (nu pot concomitent sa stau pe o terasa seara cu prietenii SI sa imi iau copilul in brate seara sa citim povestea de noapte buna). Puteti numi cum doriti acest lucru: daca ii spunem “sacrificiu”, nuanta e una negativa si acuzatoare. Daca ii spui alegere, decizie sau compromis nuanta e una… nicicum, nici pozitiva nici negativa sau ambele la un loc in aceeasi masura. Eu cred e posibil a fi si egoist si altruist in acelasi timp. Daca am fi egoisti, asa cum insinueaza autoarea nu cred ca ar fi ok pentru copii (si eu cred ca cunoasteti cu totii parinti egoisti, cu copii crescuti aproape in exclusivitate de bone, bunici si cursuri extra gradinita sau extra scolare pentru simplul motiv ca slujba sau succesul personal al parintelui sunt mai importante), la fel cum nici a sacrifica intreaga viata pentru copil nu e ok (acei parinti care in loc sa iasa seara cu prietenii din cand in cand, sau acele mame sau tati care in loc sa faca miscare fizica macar de 2 ori pe saptamana nu fac deloc). Eu cred ca dificultatea cea mai mare ca si parinti e sa admitem ambivalenta aceasta si sa traim cu ea. Cred ca cel mai dificil e sa ne amintim cand suntem egoisti ca ne sacrificam destul pentru copiii nostri si sa ne amintim atunci cand ne sacrificam prea mult ca ar trebui sa fim putin mai egoisi. Ca in orice altceva in viata, extremele sunt rareori benefice.

Ce mi se pare absolut paradoxal e faptul ca autoarea atrage atentia asupra faptului ca nu ar trebui sa mai simtim atata vinovatie ca si parinti dar intreg tonul articolului e unul extrem de acuzator, ceea ce in foarte multa lume induce fix si exact vinovatie. Nu va mai simtiti vinovati daca faceti lucruri pentru voi insiva, simtiti-va vinovati ca va simtiti vinovati cand faceti aceste lucruri! Cu alte cuvinte mai adaugati niste emotii negative la cele pe care le aveti deja. Daca stau sa ma gandesc as putea sa-i multumesc ca-mi aduce business. O sa fie mai mult de discutat cu parintii: prima data vinovatia fata de vinovatie, apoi vinovatia propriu-zisa.

Ma opresc, ca multe as mai putea spune, dar sunt tare curioasa sa aud in voi ce a trezit articolul?

Articolul din adevarul

[sursa foto]

Comments

comments