Atelier pentru copii – Nu ma las intimidat!

intimidare psiholog copii cluj

NU MA LAS INTIMIDAT este o serie de 4 ateliere pentru copiii care se confrunta cu situatii de intimidare, in care sunt tachinati, umiliti sau jigniti de catre colegi. Este un atelier practic, in care copiii invata cum sa faca fata tachinarilor astfel incat sa nu raspunda nici agresiv provocarilor, dar nici sa bata in retragere atunci cand ceilalti copii râd de el.

In curtea oricarei scoli am merge o sa auzim remarci de genul:

“Ești urâtă!”
“Ești prost!”
“Pleacă! Nu te vrem în grupul nostru!”
“Pun pariu că am luat notă mai mare decât tine la test!”
“Din cauza ta am piedut!”
“Nu vreau să mă joc cu tine”
“Ce oribil ai desenat/ scris!”
“Ești grasă!“

Intimidarea, jignirile, remarcile crude in scopul de a râde de ceilalti, de a batjocori, de a rani sunt, din pacate, adesea acceptate ca facand parte din viata. Chiar daca sunt prezente in viata copiilor copiilor nostri, chiar daca nu le putem intotdeauna opri, asta nu inseamna ca nu putem face nimic. Nu inseamna ca e benefic pentru copil sa stam cu mainile in sân sperand ca “o sa treaca”.

Ca parinti ne intrebam adesea ce sa facem?

 • Sa-l invat sa loveasca inapoi? Sa-l invat sa vorbesca si el la fel?
 • Sa-i spun sa ignore si sa nu bage in seama?

Nu tine numai de parinti sa rezolve aceste probleme. Copiii care trec prin astfel de situatii au nevoie de strategii concrete care sa ii ajute sa tina piept jignirilor si batailor de joc. Copiii care au parte de un astfel de tratament din partea colegilor au nevoie sa se protejeze atat ei insisi cat si prin intermediul parintilor sau a altor adulti cu care interactioneaza.

Copiii vor invata:

 • Cum sa vorbeasca increzator cu ceilalti (chiar daca nu neaparat se simt increzatori)
 • Cum sa raspunda la tachinari si jigniri
 • Cum sa se protejeze din punct de vedere emotional astfel incat aceste cuvinte sa nu devina propriile lor credinte despre sine
 • Cum sa comunice asertiv – sa comunice nevoile pe care le au fara a-i rani pe ceilalti
 • Cum sa ceara ajutorul unui adult in cazul in care tachinarile se tranforma in bullying

Parintii (desi nu participa la ateliere) vor invata:

 • cum sa isi ajute copilul care este intimidat sau jignit
 • cum sa “citeasca”reactiile copilului pentru a putea face diferenta dintre bullying si intimidare
 • cum sa ramana disponibili si deschisi din punct de vedere emotional pentru copilul lor care este ranit emotional
 • cum sa construiasca colaborativ, impreuna cu copilul, strategii eficiente de a face fata la intimidare

Cum si de la cine vor invata copiii despre intimidare?

Intalnirile cu copiii vor fi moderate de mine, ca psiholog clinician și psihoterapeut cu experiență profesională și personală atât cu copii cât și cu părinți.

Acest atelier este unul practic, copiii vor participa in multe jocuri de rol pentru a putea exersa deprinderile de a face fata jignirilor si intimidarilor.

Copiii vor invata nu doar de la mine, ci si de la ceilalti copii participanti la atelier. Ceilalti oameni, indiferent de varsta pe care o au, indiferent ca sunt copii sau adulti au o capacitate extraordinara atat de a invata cat si de a-i invata pe altii. Copiii au resurse nebanuite de creativitate, imaginatie si energie si un potential uimitor de a-i ajuta pe altii.

Jocurile de rol ii vor pune pe copii atat in postura de jignitor, cat si in postura de jignit. Cunoasterea ambelor perspective largeste de regula si “repertoriul” de metode de a face fata. Copiii care intimideaza nu sunt mai puternici sau mai cool decat ceilalti, sunt si ei, la randul lor, niste copii speriaati care nu stiu cum sa isi rezolve in alt mod problemele.

In plus, prin experienta de grup copiii invata ca nu sunt singurii care trec prin astfel de dificultati. In felul acesta, o parte din ”rusinea” asociata anxietatii se disipeaza in experienta de grup.

Cum vor invata parintii despre intimidare?

 • In urma fiecarei sedinte parintii vor fi informati prin email despre obiectivul urmărit in sedinta respectiva si despre mijloacele folosite. In acest fel ii pot ajuta pe copii sa isi reaminteasca sa practice activitatile si exercitiile si in afara orelor de atelier, pentru ca efectele acestui program sa fie de lunga durata.
 • Totodata, parintii vor primi si ei, la randul lor, sugestii despre cum sa se comporte astfel incat sa faciliteze comunicarea cu copilul privind astfel de incidente.

Detaliile programului 

Cui se adreseaza: copiilor de 6-11 ani
Numar de participanti intr-o grupa: 5-10
Durata unei intalniri: 60 minute
Durata atelierului: 4 saptamani
Frecventa: 1 atelier/saptamana

Pretul: 180 lei / atelier (toate cele 4 sesiuni)

Lista de inscriere pentru acest atelier este deschisa. Daca sunteti interesati de participarea copilului la acest atelier va rog sa completati formularul de mai jos. Atunci cand va fi formata o grupa veti fi contactat pentru stabilirea detaliilor concrete privind data de incepere.

  Despre celelalte ateliere pentru copii puteti citi mai multe aici.

  Va astept cu drag!

  Psiholog Diana Tarcea

   

  [sursa foto]

  ABONARE NEWSLETTER
  Abonare la newsletter-ul Recomandat de psiholog