Evaluare copii

Evaluarea psihologica a copilului e o sintagma care poate suna usor intimidant, dar sa stiti ca evaluarea psihologica este facuta pentru a veni in ajutor, nu pentru a speria. Cititi in cele ce urmeaza in ce mod poate fi de ajutor evaluarea psihologica, ce scop are, ce persoane sunt implicate si care este costul evaluarii psihologice a copiilor.

evaluare psihologica copii

De ce este utila evaluarea psihologica, ce ajutor ofera ea?

Multi copii au probleme sau dificultati. Daca ii doare maseaua ii ducem la stomatolog, daca si-au rupt mana ii ducem la ortoped, daca au ochii inflamati ii ducem la oftalmolog. Toate cele de mai sus sunt observabile, sunt vizibile si interfereaza atat de mult cu bunastarea de zi cu zi, ca nici nu ne punem problema sa nu actionam rapid. Dar mai sunt si alte feluri de probleme: probleme emotionale, probleme comportamentale, dificultati de relationare cu alti oameni. Aceste probleme nu dor asa cum doare o masea. Ele sunt de multe ori vizibile, dar numai daca suntem dispusi sa le vedem. Le putem ignora fiindca nu au un impact atat de dur asupra bunastarii cum are o mana rupta. Cu toate acestea, problemele emotionale, comportamentale, de relationare au un impact la fel de mare asupra starii de bine a copilului.

Ca parinti avem o sumedenie de semne de intrebare si de ingrijorari:

  • Oare copilul meu se dezvolta asa cum e de asteptat?
  • Oare in spatele ticurilor pe care le are “se ascund” alte probleme mai grave?
  • De ce ingrijoreaza atat de tare in legatura cu evenimente aparent banale?
  • Oare de ce nu ii place la scoala?
  • De ce nu e motivat sa invete?

Un prim demers pentru a raspunde acestor intrebari este evaluarea psihologica a copilului, care e asemnatoare analizelor medicale. Daca copilul are simptome fizice, medicul va trimite sa faceti analize de sange, de urina, ecografii – orice considera el ca e necesar pentru  afla cauza simptomelor pe care le are copilul. Pe baza rezultatelor la analize va propune un plan de tratament. Exact la fel stau lucrurile in cazul “simptomelor” emotionale, comportamentale sau sociale.

Ce inseamna evaluarea psihologica a copiilor?

Evaluarea psihologica a copiilor nu e un eveniment, e un proces. Practic e un proces de colectare de informatii despre cat de multe aspecte, de la cat mai multe persoane este posibil  si a le pune laolalta cu scopul:

  • formularii unei concluzii integrate privind cauza sau cauzele problemelor sau dificultatilor copiilor
  • identificarii punctele forte si punctele slabe ale copilului
  • alcatuirii unui plan de interventie sau un plan de recomandari

De ce as dori evaluarea psihologica a copilului meu?

Fara sa fie nici pe departe o lista exhaustiva, iata cateva dintre motivele pentru care multi parinti aleg evaluarea psihologica:

  • copilul are un comportament ingrijorator (crize de furie, ticuri, loveste alti copii, nu coopereaza, e sfidator, nu e atent) iar parintele vrea sa stie de ce apar aceste comportamente, daca sunt ingrijoratoare sau nu si ce este de facut?
  • pentru ca vrea sa isi cunoasca copilul – vrea sa stie care sunt atu-urile sau punctele forte ale copilului, care sunt slabiciunile lui
  • pentru ca il preocupa nu numai sanatatea fizica a copilului, ci si sanatatea psihica, sanatatea emotionala a acestuia, ori evaluarea psihologica il poate informa asupra eventualelor probleme sau semnale de alarma privind sanatatea psihica

Cine participa la evaluarea psihologica a copilului?

Persoanele implicate in procesul de evaluare psihologica sunt:psiholog copii cluj

  1. Parintii
  2. Orice alta persoana responsabila de cresterea si ingrijirea copilului (bunici, bone) sau de educatia acestuia (educatoare, invatatori, profesori)
  3. Copilul

Intotdeauna participa toate aceste persoane la evaluarea psihologica?

Singurii care participa intotdeauna la evaluare sunt parintii (ambii la modul ideal, doar unul dintre ei daca nu se poate altfel). De ce e importanta si indispensabila participarea parintilor la procesul de evaluare? Cititi mai multe in aceasta sectiune a paginii “Intrebari frecvente”

Bunicii, bonele, educatoarele, invatatorii sau profesorii pot furniza informatii pretioase, dar nu sunt indispensabili.

Copilul participa sau nu in procesul de evaluare in functie de varsta acestuia si de gradul lui de dezvoltare. Cu cat copilul este mai mare cu atat e mai importanta participarea lui in procesul de evaluare, devenind la varste mai mari indispensabila.

Cum se desfasoara evaluarea psihologica?

Evaluarea psihologica, cum ziceam, este un proces, prin urmare implica mai multe etape. Redau demersul unui proces de evaluare pentru o familie cu un copil care are varsta potrivita pentru a putea participa la procesul de evaluare:

  1. O intalnire preliminara doar cu parintii, de aproximativ 50-60 de minute in care psihologul discuta cu acestia natura problemelor, psiholog copii clujfrecventa, intensitatea, de cand au aparut
  2. In functie de aceasta discutie preliminara, psihologul trimite o lista de teste si chestionare – fie in format electronic fie in format creion hartie, pentru a fi completate pana la urmatoarea intalnire
  3. O intalnire cu copilul (sau cu copilul si parintii daca acesta nu vrea sa ramana singur), de aproximativ 50-60 de minute in care prin diverse metode – observatie, chestionare, teste, psihologul investigheaza natura problemelor
  4. O analiza din partea psihologului a raspunsurilor la chestionare, a testelor, a observatiilor
  5. O intalnire cu parintii pentru prezentarea rezultatelor evaluarii si oferirea de sugestii de interventie

Cat costa evaluarea psihologica?

Am redat mai sus un demers tipic al evaluarii, insa exista extrem de multe variatii, ceea ce face dificila stabilirea unui pret unic.

Aceste variatii tin de urmatoarele aspecte:

  • Cate persoane paticipa la evaluare? Copilul, bona, bunicile, educatoarea, invatatoarea, profesorii sunt implicati sau nu?
  • Exista probleme complexe, o situatie familiala mai complicata (divort, abuz de alcool sau de alte substante)
  • Care este natura problemelor?

Pentru un demers tipic, care urmeaza strict pasii de mai sus, evaluarea psihologica are un pret de 450 de lei.

Retineti: evaluarea psihologica nu e un proces de care ar trebui sa va temeti. Nu e un examen pentru care trebuie sa va pregatiti sau la care puteti obtine o nota mare sau o nota mica. Evaluarea psihologica este o oportunitate care poate fi folosita de catre un psiholog clinician pentru a determina cea mai buna metoda de oferi ajutor pentru problemele copilului si a familiei.

Pentru a solicita o evaluare psihologica completati formularul de mai jos sau sunati la numarul de telefon 0743 123 098

    [sursa foto] [sursa foto][sursa foto]