După o noapte de discuții interminabile, după plânsete și certuri, Alex simte că nu mai poate continua așa. Începe și-și pune cateva lucruri într-o valiză și pleacă de acasă. Maria se trezește și întreabă:
– “Unde pleacă tata? Când se întoarce”.
– “Nu se mai întoarce” vine răspunsul. Abrupt, sec, greu și dureros.
Pentru un copil, a vedea că unul dintre părinți părăsește casa e un moment traumatic. De aceea nu cred că pot sa subliniez îndeajuns cât e de important pentru copii să le fie comunicată decizia de a divorța într-o manieră adecvată, potrivit vârstei lor și ținând cont de emoțiile puternice pe care ei le trăiesc. Atunci când copiilor le este explicată decizia de divorț, ei pot face față mai ușor provocarilor care îi asteaptă fără să isi piardă încrederea în părinți.
Nu există un “cel mai bun mod de a le vorbi copiilor despre divorț”. Asta pentru că ceea ce li se comunică copiilor depinde de circumstanțele fiecăruia și mai depinde și de vârsta copilului. Cu toate acestea există niște criterii generale de care ar fi bine să țineti cont când comunicați decizia de divorț copiilor astfel încât aceștia să fie afectați cât mai puțin.
Când să le spunem copiilor despre divorț?
Divorțul nu e un moment, e un proces. De regulă, ideea divorțului apare cu luni, uneori ani înainte și tot crește în mintea unuia sau a ambilor parteneri până în momentul în care se ia decizia finală.
În unele cupluri există certuri explozive și amenintari de divorț, in altele dimpotriva, e tacere, iar cei doi se indeparteaza in “liniste”. Oricare dintre cele doua variante sunt modalitati prin care cei doi parteneri comunica intre ei despre problemele pe care le au in cuplu.
In exemplul de mai sus, Maria afla o veste grava “tata pleaca pentru totdeauna” in momentul in care tata pleaca. Imaginati-va pentru o secunda, ca atunci cand relatia de cuplu era minunata, intr-o buna dimineata, fara a banui absolut nimic sotul sau sotia se trezeste, incepe sa impacheteze si va anunta ca nu mai revine niciodata. Cat de socant trebuie sa fie pentru oricine sa vada ca se intampla ceva doar in momentul in care se intampla.
Copiilor ar trebui sa le spuneti despre intentia de a va separa și nu doar sa le comunicati decizia irevocabila.
Odata de ati ajuns la concluzia ca nu mai puteti salva relatia de cuplu, cand luati decizia de a divorța, atunci va trebui sa faceti și planuri pentru a comunica copilului aceasta decizie. Nu dupa “ce s-a terminat totul”.
Nu implicati copilul in tot procesul decizional, ar avea prea mult timp la dispozitie sa se ingrijoreze sau sa faca planuri de a va readuce inapoi.
O saptamana-doua inainte de divorț este probabil suficient pentru ca el sa nu fie luat prin surprindere atunci cand unul dintre părinți paraseste casa și sa fie suficient timp sa puteti discuta impreuna (ca părinți) cu copilul despre aceasta decizie.
Cine sa ii comunice copilului divorțul? Mama, tata sau amandoi?
Cand ambii părinți ii comunica copilului divorțul se intampla cateva lucruri:
- copilul accepta mai usor implacabilitatea deciziei
- vede ca cei doi sunt in continuare “o echipa” atunci cand vine vorba de el, chiar daca nu mai sunt o echipa cand vine vorba de cuplu
- copilul aude o singura explicatie (comuna) despre ceea ce se intampla
Cand doar unul dintre părinți comunica copilului decizia:
- copilul poate crede ca decizia apartine doar unui părinte și poate dezvolta sentimente de ura fata de părintele care pleaca
- poate nutri speranta ca e vorba de ceva tranzitoriu și ca celalat părinte se va intoarce.
- copilul poate auzi doua explicatii diferite (și posibil contradictorii) despre ce se intampla, ramanad singur sa dea un sens intamplarilor
Unde sa ii comunic divorțul?
Nu le comunicati o veste atat de importanta pe strada, in mașina, in parc. Nu le-o comunicati pe graba, nu le-o comunicati cand sunt obosiți, flămânzi sau suparati din alte motive. Dati-le timp sa absoarba informatia dureroasa, dati-le timp sa puna intrebari, sa planga, sa se infurie. Probabil acasa ar fi cel mai bun loc, dar nu neaparat. Sa fie un spatiu in care el sa se poata desfasura liber din punct de vedere emotional.
Vorbiti-le despre divorț atunci cand sunteti intr-o stare emotionala relativ stabila
Oricat de furioși, plini de resentimente și disperati ati fi in astfel de momente, nu puneti propria povara emotionala pe umerii copiilor. Nu trebuie sa fiti veseli și fericiti, e in regula sa va exprimati tristetea și supararea, dar e important sa va puteti pastra calmul cand comunicati copiilor decizia. Copiii au nevoie sa își poata exprima propria incarcatura emotională și e greu sa o faca daca nu va simte disponibili.
Cum explicăm copilului că vom divorța?
Nu vă faceti iluzii ca va fi usor. Cei mai multi copii simt durere atunci cand aud anuntul despre divorț al părinților. Nu puteti face nimic pentru ca ei sa nu simta durere, insa puteti comunica acesta decizie intr-un mod care sa fie mai tolerabil de catre copil.
Fiți direcți fără să fiți duri și abrupți
Copiii ar trebui informati intr-o maniera onesta, directa, fara false promisiuni, fara a cauta scuze sau fara a face acuzatii. Comunicand lucrurile in felul acesta – ferm vor transmite copilului mesajul ca “decizia este finala”. Deși e greu de facut, pentru copil e o optiune mai buna decat a-i crea false sperante.
Dacă aveți mai mulți copii comunicați-le tuturor deodată
Prezența fraților în momentul comunicarii deciziei poate fi ca un amortizor de soc, dandu-le copiilor un sentiment de suport și de continuitate a familiei. Daca varsta copiilor e foarte diferita, puteti explica copiilor mai mari explicatii detaliate cand ramaneti doar cu acestia, dar decizia ar trebui sa fie facuta cand intreaga familie e prezenta.
Comunicați ținând cont de 3 lucruri:
1. Asigurati-i ca dragostea fata de ei nu se termina la fel cum s-a terminat relatia de cuplu
2. Spuneti-le ca nu au nicio vina pentru cele intamplate
3. Stati langa ei cu toate sentimentele intense care vor urma. Asa puteti sa le usurati povara divorțului si sa diminuati efectele pe care le are un divorț asupra copiilor
O modalitate de a comunica tinand cont de toate cele de mai sus ar putea fi aceasta:
Tata și cu mine am incercat de mult sa rezolvam diferentele dintre noi, neintelegerile și problemele din casatorie. Am ajuns intr-un punct in care ne-am dat seama ca nu ne este benefic sa mai locuim impreuna. Asa ca vom divorța și vom locui in case diferite. E dureros și pentru noi, dar vom fi bine cu totii. Te iubim amandoi foarte mult și vom continua sa te iubim și sa avem grija de tine, doar ca o vom face din doua locuri/ case diferite.
Ce le spunem copiilor despre motivele divorțului
De ce? va veni cu siguranta intrebarea.
Copiii nu trebuie sa cunoasca toate detaliile dureroase ale divorțului.
Nu trebuie sa stie despre infidelitate, abuz de substante, instrainare sau cine stie ce alte motive de divorț ati avea. Acestea sunt motive “de adulti”.
E suficient daca le spuneti copiilor ca nu va mai intelegeti și ca nu mai puteti continua in acest fel, asa ca ati luat acesta decizie.
Comuncati-le faptul ca nu ati ajuns usor la acesta decizie și ca ati reflectat asupra ei, nu ati luat-o intr-un moment de impulsivitate
Incercam de multa vreme sa ne rezolvam problemele și ne-am gandit mult cum sa o facem. Am și incercat diverse lucruri. Acum suntem convinși ca nu e posibil pentru noi să mai locuim impreuna.
Schimbați focusul dinspre problemele voastre înspre problemele copilului
Daca totuși copiii insista sa le spuneti motivele, spuneti-le ca motivele sunt private, tin de relatia de cuplu dintre doi adulti. Schimbati focusul dinspre voi, ca părinți, inspre ei ca și copii:
Mă întreb cum te afectează pe TINE decizia noastra.
În fond, acest lucru il intereseaza cel mai mult și pe copil: ce se va întâmpla cu el, nu cu voi!
Dacă auziți întrebarea “Ce-o să se întâmple cu mine?”, asigurați-i încă o dată că
părinții divorțeaza unul de celălat, dar nu divorțeaza de copii
Asigurați-vă că le transmiteți copiilor
Decizia noastra nu are nimic de-a face cu tine. Vei fi in continuare iubit și îngrijit de amândoi părinții tăi.
Nu va temeti atat de mult ca poate nu le comunicati “cum trebuie”. Mai bine le comunicati la modul mai putin ideal decat sa nu faceti deloc. Divorțul e un moment dificil pentru toate familiile, e dificil și pentru adulti și pentru copii. Lasati caile de comunicare deschise. Oricat ar fi de greu sa o faceti, e mult mai benefic pentru copii sa simta ca pot spune ce au pe suflet si ca sunteti acolo sa ii sprijiniti si sa ii ajutati.
NOTA:
Daca vi se pare util articolul, dati share și altora, poate sunt intr-un moment in care au nevoie de aceste informatii!
Daca va ingrijoreaza cum se adapteaza copilul la divorț sau va pune și alte intrebari la care nu stiti cum sa ii raspundeti, puteti programa o sedinta de consiliere psihologica dupa divorț.
Pentru a fi la curent cu articolele mele, dati subscribe la newsletter.
Daca aveti și alte intrebari specifice, le puteti pune la rubrica Q & A Intreba Psihologul