copii la protest

Ii ducem pe copii la protest? Nu-i traumatizam? Nu-i prea riscant?

M-am gandit la cateva aspecte pe care sa le luam in calcul fiecare, apoi sa ne luam fiecare decizia in functie de propria judecata, propriile valori si propriul copil.

4 motive pentru a-i duce pe copii la protest

Le vorbim despre valori

Nu mi-as duce copilul la orice protest. Sunt grupuri care protesteaza pentru cauze la care nu subscriu. Fiecare cu valorile lui. Protestul din zilele acestea se pliaza peste valorile familiei nostre: de a nu fura, de a nu abuza de increderea celorlalti, de a incerca sa facem lucrurile juste pentru toti. Unii ati putea spune ca e si asta o manipulare, o indoctrinare, o spalare pe creier. Conform DEX, este, nu as putea sa va contrazic, dar cred ca avem cu totii niste valori pe care dorim sa le transmitem copiilor. Chiar si dorinta de a nu transmite nicio valoare, e o valoare pe care o transmitem. E important sa devenim constienti de ce anume ne ghideaza in viata si cred ca e la fel de important sa le transmitem si copiilor nostri acest lucru.

Le aratam cum oamenii uniti de un scop comun sunt o forta

Exista o anumita energie care apare intr-un grup de oameni. Cu cat oamenii sunt mai civilizati cu atat mai impresionanta mi se pare aceasta forta. Copiii au capacitatea de a constientiza aceasta forta pe care o are un grup. Cred ca mai pot constientiza in acest context ca e benefic pentru un individ sa isi aleaga grupul conform valorilor pe care le are el, ca individ. Copiii nostri vor face parte din grupuri. Nu credeti ca grupurile de prieteni au o forta de influenta mai mica. Cum vreti mai tarziu sa le explicati sa nu se asocieze cu grupul X ci mai degraba cu grupul Y daca nu ii expuneti la forta si puterea unui grup?

Ii incurajam sa nu accepte cu capul plecat orice nedreptate doar fiindca vine de la o autoritate

Putem face acest lucru traducand lucrurile pe limba lor ceea ce se intampla si sa facand paralele cu viata lor de acum. Sincer, copiilor nu le pasa de politica, PSD si Dragnea. Dar orice copil e sensibil la nedreptate. Multi copii au simtit pe propria piele cum e sa te umileasca un profesor sau sa fii pedepsit pe nedrept. Oricine poate ridica capul si vocea si sa exprime nemultumirea. Atata vreme cat e exprimata civilizat.

Ii consideram si pe ei, chiar daca sunt copii, o forta

“Lasa ca esti prea mic si nu intelegi”. Cred ca ii micim noi si ii despuiem de capacitatea de ratiune si intelegere. Nu-i vorba despre copii prea mici, e vorba de explicatii date netinand cont de varsta sau mai rau, de lipsa de explicatii fiindca “o sa intelegi cand esti mare“. Credeti ca ei nu vad ce se intampla? Credeti ca nu-si aud colegii vorbind la scoala? Eu cred ca daca ii includem si pe ei, le aratam ca noi, ca adulti credem in ei, credem ca si ei au o voce si ca vocea lor merita la fel de mult sa fie auzita!

4 motive pentru care sa nu ii ducem pe copii la protest

Copilul e mai sensibil si in general nu reactioneaza bine cand e galagie si cand sunt multi oameni

Unii copii sunt speriati de mersul la mall sau la petrecerile de copii. Sunt copiii al caror prag senzorial e foarte sensibil si care se simt “bombardati” atunci cand este aglomeratie si galagie. Fiindca un protest ofera din plin stimulare si vizuala si auditiva, cred ca pentru acesti copii nu e extrem de indicat sa participe la protest. N-as spne ca devin traumatizati daca ii duceti, dar vor fi afectati negativ. Unii copii sunt mai anxiosi, mai fragili din punct de vedere emotional. Acesti copii nu au nevoie sa se intample prea multe ca sa isi inceapa tirada de ganduri negative: “E ceva grav”, “Ce-o sa se intample cu noi?”.

Suntem prea infricosati noi, ca parinti

Nu numai copiii sunt anxiosi. De altfel o mare parte dintre copiii anxiosi au parinti anxiosi. Daca nu va puteti gestiona propriile ingrijorari si temeri in legatura cu ce se poate intampla la un protest: “Daca devin oamenii violenti?”, “Daca vin teroristii si arunca o bomba?” poate e o idee mai buna sa stati cu copiii acasa. Nu le faceti un bine expunandu-i la propriile voastre anxietati cand sunt mai in forta.

Nu credem in valorile promovate la protest

Cred ca nu e nevoie de explicatii suplimentare. Nu credeti in valorile promovate la protest, nu mergeti la protest!

Nu le explicati ce se intampla acolo

Cred ca nu are rost sa ii duceti pe copii daca nu le explicati de ce sunteti acolo, care este scopul, ce doriti sa schimbati? Altfel nu-i nicio diferenta intre a merge la protest sau a merge la mall sau la petrecere.

4 discutii pe care sa le avem cu copilul despre protest

De ce protestam?

Copiii au o capacitate extraordinara de a intelege ce se intampla in lumea asta, atata vreme cat exista un adult care sa explice pe intelesul lor ce se intampla, pentru ce protestam. Eu am primit intrebarea: “Mami, care-i diferenta dintre PSD, DNA sau BCR? Pentru mine toate-s niste litere care nu inseamna nimic“. Cam asta inteleg copiii din ce se intampla. Adica mai nimic! Eu am dus discutia inspre valori: noi credem ca nu e bine sa furi si inspre consecintele unui comportament neadecvat. Asta ea intelege: ca nu e ok sa furi, ca ar trebui sa existe consecinte pentru cei care fura si ca de-aia protestam: pentru ca guvernul (care ar trebui sa vegheze ca lucrurile sa fie echitabile si juste) nu o face. Dar fiecare familie are valorile ei si poate alege ce transmite copilului.

Ce se intampla la un protest?

Cred ca e importanta o discutie de felul acesta mai ales in cazul copiilor mai anxiosi sau a acelora care sunt mai sensibili la galagie si aglomeratie. Nu uitati, copiii au nevoie de explicatii concrete despre ce se intampla acolo, nu explicatii abstracte. Oamenii se vor aduna in Piata Unirii iar dupa aceea vor incepe sa mearga inspre Marasti. Vor trece pe Eroilor, pe Dorobantilor iar noi ii vom urma. Vor fi multi, multi oameni. Mai stii cand am fost la Mall inainte de sarbatori? Stii ce multa lume era. Va fi si mai multa!”. “Mergem sa ne exprimam nemultumirea” nu-l va linisti pe un copil anxios.  Nu toti copiii sunt anxiosi si sensibili, pentru aceia care nu au treaba cu “haosul” vizual si auditiv nu cred ca-i nevoie de explicatii.

Ce facem in timpul protestului?

Continuam sa explicam si sa subliniem ce se intampla acolo. Eu n-am prea scandat ca am fost ocupata sa ii explic “PSD, ciuma rosie”, “DNA sa vina sa va ia!” si altele asemenea. Nu-i usor, pentru ca de la protestul de duminica pana la protestul de ieri a uitat si a trebuit sa o iau de la capat cu explicatiile. In plus, poate unele formulari nu mi se par foarte ok, asa ca am explicat-o si pe aia! Azi a plecat la scoala cu un bloc mare de desen sa faca pancarte cu colegii de clasa. Am incurajat-o sa isi gaseasca propriile formulari, nu pe cele auzite la ceilalti. Formulari pe limba si intelesul copiilor, ca sa nu mai trebuiasca sa fie adulti care sa le traduca lozinci.

Ce masuri de siguranta ne luam?

M-am gandit mult daca sa imi duc sau nu copilul la protest. Motivul principal era cel al sigurantei fizice: “Daca degenereaza lucrurile?”, “Daca incep sa se incaiere oamenii?”, “Daca devin violenti si agresivi?”. Si mi-am raspuns: daca se intampla cele de mai sus, plecam! O sa ne separam de comportamente necivilizate. Asta pentru ca nu cred ca poti printr-un comportament necivilizat de tipul agresivitatii sa protestezi impotriva unui comportament necivilizat de legiferare a furtului! Cei cu copii ar trebuie sa fie cu ochii-n 6, nu-n 4 pentru a vedea primele semne “dubioase”. Care din pacate, in Bucuresti au fost.

De aceea zic ce-am zis si la inceput. Nu cred ca exista un raspuns clar Da sau Nu la intrebarea “ducem copiii la protest?“. Fiecare isi ia propriile decizii, niciunii nu sunt de condamnat. Una dintre valorile noastre e respectarea alegerilor celorlalti. Chiar si atunci cand alegerile lor sunt diferite de ale noastre.

Daca sunt sau nu traumatizati? Nu cred ca sunt traumatizati, dar cred ca unii copii pot fi afectati. Voi ca parinti ar trebui sa va cunoasteti copilul si sa luati decizia in functie de copilul pe care il aveti acasa, nu in functie de un copil imaginar pe care il aveti in minte sau in functie de ce parere au altii ca e mai bine pentru copilul vostru.

Sa ne concentram asadar pe propriile alegeri, pe propriile valori si pe propria judecata!

Voi ce decizie ati luat? Cum le-ati vorbit copiilor vostri despre ce se intampla in tara zilele astea?

[sursa foto] cu acordul autorului

atelier anti bullying pentru copii

Comments

comments