obiceiuri in afmilie

Se apropie Craciunul, si Anul nou si Serbarile de la gradinita si scoala, orele deschise de la cursul de dans sau cel de muzica. Si asta ne va facem sa fim cu totii impreuna si sa ne bucuram de toate acestea. Dar azi vreau sa va vorbesc despre alt fel de sarbatori.Despre acele sarbatori pe care numai familia voastra le are – ritualurile pe care numai voi le faceti, cand si cum aveti voi chef sa le faceti! Asta ne ajuta sa aratam in afara ca „acestia suntem noi” si ne face sa simtim ca apartinem de ceva, ca apartinem unul altuia. Poate nici nu sunteti constienti de aceste ritualuri, sau poate nici nu le aveti 🙁 , dar chiar si un lucru simplu de genul unui cantecel special pe care-l cantam intr-un anume fel in masina e un ritual al familiei.

Unele ritualuri poate le-am mostenit de la bunici sau de la alte rude, cum ar fi faptul ca nu mancam tort decat la ocazii speciale, pentru ocaziile mai putin speciale exista prajituri ;). Desigur, mai sunt ritualurile legate de Sarbatori religioase sau culturale, cele legate de zilele de nastere, de week-enduri. Altele le putem crea noi ca si familie. Ritualuri care ne fac sa ne simtim speciali, care ne fac sa stim si sa simtim ca familia noastra e unica – saruturi speciale de dimineata, saruturi speciale de ramas bun, o cofetarie unde mergem intotdeauna dupa ce mergem la film sau unele mai traznite, cum ar fi o strangere de mana mai ciudata sau un joc care sa ne faca sa radem cu lacrimi (chiar si jocul ghiceste animalul de la Itsy Bitsy poate deveni amuzant :).

Alte ritualuri pot fi legate de interesele comune pe care le avem cu totii din familie – cum ar fi sa mergem impreuna la meciurile de fotbal, sa ne uitam la „Copiii spun lucruri traznite”, sa mergem cu bicicletele sambata, sa ne uitam la fotografiile din concediul trecut, sa facem prajituri … Alte ritualuri le putem inventa, cum ar fi „ziua fara sosete” (recomandata pentru zilele de vara :), ziua in care ne culcam la miezul noptii (hmmm) – ati inteles ideea: singura limitare e imaginatia nostra si a copiilor nostri.

Toate acestea ne ajuta sa strangem legaturile de familie si sa simtim atat noi cat si copiii nostri ca apartinem de ceva, ca familia noastra e unica si speciala, ca impartasim valori comune. Si ne da posibilitatea sa mancam tort cand avem noi chef 🙂 Sa avem cu totii un Craciun Fericit, un An Nou Bun si o Familie Minunata!

[sursa foto]

Comments

comments