copil recunoscator

“Mami, cand impodobim bradul? Cand vine Mos Craciun? Imi aduce si mie cadouri? Le aduce cadouri la toti copiii? Si la cei care nu au fost cuminti?” Intrebarile acestea le aud aproape zilnic de vreo doua saptamani si ma intreb ce inseamna Sarbatorile pentru un copil? Ei stiu ca vine Mos Craciun, insa Sarbatorile sunt mai mult decat atat- vorbim despre Spiritul Sarbatorilor, despre impartasire, sacralitate, recunostinta… Si toate aceste ganduri m-au facut sa ma intreb cum am putea transmite celor mici astfel de concepte abstracte? Desigur, ei isi pot reprezenta aproape orice, insa reprezentarea lor foarte probabil ca nu corespunde cu realitatea sau cu ceea ce ne reprezentam noi insine. Care ar fi solutia? Poate sa transpunem astfel de concepte in actiuni concrete, usor de inteles pentru ei, in care accentul sa cada pe ceea ce facem si pe relatia dintre ceea ce facem si ceea ce simtim despre asta. Iata cateva exemple:

1. Sa fim recunoscatori.  

Faptul de a fi recunoscatori ne poate face mai multumiti si mai impliniti. Desigur, nu putem pretinde copiilor sa fie recunoscatori pentru ceea ce au, faptul de a-i face sa se simta vinovati daca nu sunt recunoscatori nu e in niciun caz o optiune. Simplul fapt de a spune cu voce tare ce norocosi suntem ca e o zi insorita afara si sa ne exprimam bucuria pentru acest lucru, ca avem atatea bunatati pe masa si bineinteles… ca ne avem unii pe altii, sunt un bun exemplu. Formarea in familie a unor obiceiuri de genul: sa multumim inainte de masa si dupa masa,  sau sa ne amintim inainte de culcare bucuriile pe care ni le-a oferit ziua ce s-a incheiat sadeste semintele recunostintei, chiar daca ea s-ar putea sa fie “vizibila” la copil doar mai incolo, pe masura ce se dezvolta.

2. Sa daruim. 

Generozitatea vine dintr-un sentiment de preaplin – mai degraba sufletesc decat material si creste pe masura ce avem experienta de a-i vedea pe altii fericiti de darul primit. Daca vrem sa-i invatam pe copiii nostri sa daruiasca ce moment mai bun avem la indemana decat Sarbatorile? Daca nu aveti o traditie in famile de a va face daruri de sarbatori (si la urma urmei Mos Craciun e cel care aduce cadourile, nu?) puteti confectiona ornamente pentru brad sau turta dulce pe care copilul sa le ofere celor din jur: prietenilor, educatoarelor, invatatoarelor, bunicilor  fara a i se promite ceva in schimb.

3. Sa apreciem viata asa cum se desfasoara in jurul nostru.

In mod obisnuit viata noastra inseamna serviciu, gradinita, curatenie, mancare si o lista nesfarsita de lucruri de facut. Sarbatorile ne ofera mai mult ragaz, ne dau posibilitate de a ne opri mai mult ca oricand din fuga zilnica, pe langa un timp mai lung petrecut alaturi de cei apropiati. E contextul ideal in care putem observa impreuna cu cei mici lucruri “marunte” care reprezinta adevarate “miracole”: forma fulgilor de zapada, felul in care arde lumanarea, sclipirea globurilor, forma acelor de brad etc.

Sa aveti Sarbatori pline de incantare, recunostinta si daruri multe!!!

[sursa foto]

Comments

comments