Când vine vorba de relațiile cu ceilalți semeni, indiferent că suntem adulți sau copii unora ne vine mai ușor să legăm și să dezvoltăm relații de prietenie, altora ne vine mai greu. Dar indiferent cat de ușor sau greu ne e să o facem, cu toții avem nevoie de prieteni. După 75 de ani de cercetare se pare că și comunitatea științifică a ajuns la concluzia că ceea ce contează cel mai mult în viaţă sunt relaţiile, legăturile pe care le avem cu ceilalţi și că starea de bine pe termen lung este dată de calitatea și căldura relațiilor pe care le avem.
Că e important să avem relații de prietenie am aflat. Dar ce ne facem dacă al nostru copilaș, din diverse motive, nu are prieteni?Sigur că primul pas e să vedem de ce nu are prieteni? Sunt mai multe motive – unii copii sunt mai introvertiți și le vine mai greu să meargă înspre ceilalți, preferând sa stea singuri, alți copii sunt afectați de diverse tulburari afective sau de comportament care interferează cu abilitatea de a forma și menține prietenii, alții pur și simplu nu au invățat cum să o facă.
Mă întâlnesc la Cabinetul de psihologie și cu copii și cu adulți. Cred că cei mai mulți dintre copiii cu care mă întâlnesc au diagnosticat ADHD, adică tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție – una dintre cele mai comune afecţiuni psihiatrice la copii. De multe ori copiii afectați de ADHD suferă în ceea ce privește relațiile cu ceilalți copii. Așa ca trebuie ajutați, trebuie învățați ce este acela un prieten, cum își poate face prieteni și cum își menține prieteniile. Nu numai copiii care au afectiuni pot avea dificultăți în a lega prietenii. E posibil să vi se pare floare la ureche, dar faceți un test și întrebați-vă copiii:
Ce este acela un prieten?
Mi-ar plăcea să aud răspunsurile copiilor voștri, dar ei ar trebui să cunoască faptul că în ceea ce privește prieteniile RECIPROCITATEA e cuvântul cheie. Adică ambii copii, dacă sunt prieteni adevărați înseamnă că:
- Țin minte lucrurile importante din viața celuilalt (ziua de naștere, zilele în care au spectacole etc)
- Se comportă frumos unul cu celălalt și își vorbesc frumos
- Se ajută reciproc când au probleme sau când sunt supărați
- Le place să petreacă timp împreună
- Se distrează când sunt împreună
- Le este dor unul de celălalt dacă nu se văd mai multă vreme
Cum își poate face prieteni?
Aici e nevoie de ajutorul vostru, al părinților. Copiii, cel puțin până pe la 12 ani nu se prea deplasează singuri, ori pentru a-și face prieteni are nevoie să ajungă în prezența altor copii. Ei pot fi copiii de la grădiniță, de la școală, de la sport, de-ai prietenilor sau de la locurile de joacă și din parc. Prin urmare, un prim pas este să le oferiți oportunitatea de a întâlni alți copii.
Odată ce se află unii lângă alții, pentru mulți copii apare prima dificultate: Ce să vorbească cu ei? Ce să-i întrebe, ce să discute? Eu am pus laolaltă câteva întrebări ajutătoare pentru a-i ajuta pe copii să înfiripe o conversație. Nu vă opriți la ele, îndemnați-l să își construiască el întrebările, să le practice și să tot adauge pe măsura ce îi vin în minte altele și altele.
Sigur, a vorbi cu cineva nu înseamnă că ți l-ai făcut prieten (deși unii copii m-ar contrazice), dar e un prim pas, absolut necesar pentru a construi o prietenie.
Îmi propun să mai vorbim despre ajutorul pe care îl putem oferi copiilor în a-şi face prieteni, pentru că pot fi făcute multe. Dar fiindcă îmi doresc ca ceea ce scriu aici sa fie de folos cât mai multora dintre voi, vă încurajez să puneţi întrebări cât de punctuale, să împărtăşiţi propria voastra experienţă în ceea ce priveşte prieteniile copiilor voştri, astfel încât să ajungă exact informaţia de trebuinţă acolo unde este nevoie de ea.
Sursa foto: https://bit.ly/2hAa2Jo