psiholog copii cluj

Astazi imi propusesem sa scriu despre cu totul altceva, imi propusesem sa scriu un articol despre ce anume sa facem cand nu ne asculta copiii. Dupa ce am scris o vreme am realizat ca ar fi atat de multe lucruri ce se pot face incat imi era greu sa aleg despre ce solutii sa scriu. Si atunci mi-am dat seama ca defapt nu exista o „cea mai buna solutie”, ci ca exista mai multe solutii si toate sunt bune. Dar sa fiu mai explicita: sa luam ca exemplu un comportament de-al copilului nostru. Ceva ce face el si noua nu ne convine, sa zicem ca ar fi faptul ca nu ne asculta. Faptul ca nu ne asculta nu e asa un lucru care pluteste in neant, e ceva ce are o cauza, sau chiar mai multe cauze. Si mai are ceva, are o functie. Orice comportament pe care il facem, oricat de bun sau de rau ar fi pentru noi insine sau pentru ceilalti, are o functie, il facem cu un anumit scop, il facem pentru a obtine ceva. Uneori il facem constient, intentionat, alteori nu. Dar in ambele cazuri, indiferent daca stim sau nu pentru ce anume facem ceva vor exista urmari ale faptului ca noi am facut comportamentul respectiv.

Toate comportamentele, atat ale noastre cat si ale copiilor nostri merg dupa aceleasi reguli, adica apar intr-un anumit context, sunt determinate sau incurajate de anumiti factori si au o functie, ne ajuta sa obtinem ceva sau sa evitam ceva. Drept urmare, ca sa stim ce sa facem cu un comportament care nu ne place trebuie sa vedem de ce a aparut, in ce context, ce anume il mentine sau il incurajeaza si care e scopul comportamentului respectiv.

Sa luam iarasi ca exemplu faptul ca nu suntem ascultati. Acest lucru poate avea mai multe cauze, poate copilul e obosit sau infometat, poate nu exprimam noi clar ceea ce dorim. Apare intr-un anumit context, spre exemplu poate nu ne asculta cand mergem la cumparaturi, poate nu ne asculta dimineata cand ne grabim spre gradinita, poate nu ne asculta niciodata (hmm, sper ca nu e cazul :). Ce functie ar putea avea? Cel mai adesea aceea de a ne atrage noua, parintilor, atentia. Chiar daca e una negativa. Ar mai putea avea functia de a evita sa faca ceva (daca nu ne asculta inseamna ca nici nu vor face ceea ce le-am cerut).

Cred ca acum e mai clar de ce anume sunt mai multe solutii pentru aceeasi problema – fiindca uneori luam in considerare cauzele comportamentului, alteori contextul in care apare, iar alteori functia pe care o indeplineste. Acesta este si unul dintre motivele pentru care gasim o multime de sfaturi despre ce ar trebui sa facem in situatia X sau situatia Y si ramane pe umerii nostri decizia: „bine bine, dar eu cu cine votez”, eu ce sa fac, ce sa aleg? Eu as zice sa ramanem deschisi si in loc sa ne agatam in a alege „solutia cea mai buna” sa alegem „solutii care functioneaza”. Sa incercam, atunci cand citim sfaturi, sa trecem dincolo de prezentarile de genul: aceasta solutie e unica, inimaginabila si atot-puternica si sa cautam sa o vedem ca fiind doar una dintre multiplele solutii posibile.

Este o maxima care imi place mult si care rezuma perfect cele scrise mai sus: „For every complex problem there is a solution that is simple, neat and wrong” (Pentru orice problema complexa exista o solutia care e simpla, clara si gresita). Ramaneti pe-aproape ca zilele ce urmeaza vin cu „solutii” 🙂

Sursa foto: https://etsy.me/VtaKHZ

Comments

comments