1 martie

Mai ales daca e copil. Si in special daca e fetita. Si absolut fara exceptie daca are 6 ani.

Vedeti martisorul acesta din stanga? L-a vazut si Puiul de Om, dimineata in 1 martie cum a deschis ochisorii. Si ce-a facut? L-a aruncat cat colo, a intors spatele si a smiorcait:

– Tati, ce martisor e asta? Martisor din lemn pictat?!? Tu nu stii ca mie-mi plac diamantele?

Tati, abia inabusindu-si râsul reuseste sa strecoare doua cuvinte: “E ceramica, nu lemn”. Clar, imi zic eu in sinea mea, gaz pe foc. Ce relevanta are pentru problema copilului daca e lemn sau ceramica? Singurul lucru relevant e ceea ce NU ESTE martisorul. Si nu e cu diamante.  Asa ca repede, repede merge tati pana la cel mai apropiat loc unde se gasesc martisoare si ta-dam. Vine acasa cu minunatia de martisor care se vede mai jos, in stanga.

parintecuminte_martisor1Aur SI diamante. 2 in 1. Puiul de om radiaza. Are toate caracteristicile unui martisor perfect: e din aur, are diamante, e colorat si straluceste!

Conversatia de sambata dimineata imi aduce aminte de cea de vineri seara:

“Alo. Dia, am fost azi cu Andrei sa luam martisoare. Puiul tau de Om era prima pe lista lui de fetite carora le va darui martisoare. Incerc sa-i sugerez ceva martisoare mai frumoase dar el mi-o taie scurt:
– Mami, eu aleg martisoarele fiindca stiu ce le place fetelor: fetelor le plac diamantele. Asa ca o sa iau pentru toate fetele din clasa cate un diamant in forma de inima rosie. Cat costa?
– E 1 leu bucata.
– Mami, eu nu cred ca sunt diamante adevarate.
– Nici eu nu cred, cred ca sunt de sticla.
– Nu-i nimic. O sa le zic fetelor sa fie mai atente, fiindca daca sunt din sticla se sparg mai usor.”

Copilul – fericit. N-or fi ele diamante adevarate dar asta nu-i o problema. Sunt rosii, stralucitoare, fetele or sa fie incantate. Restul sunt amanunte neesentiale.

Mama – usor ingrijorata. Ar fi vrut sa scrie un disclaimer pe fiecare martisor: “Dragi parinti, acestea nu sunt gusturile mele, Andrei a ales martisoarele”.

Fetele care au primit martisoare – in extaz. Inima rosie si stralucitoare. N-ai cum sa dai gres cu asa ceva!

Nu stiu ce martisoare au primit fetele voastre, dar daca vedeti ceva stralucitor si colorat sa stiti ca cine le-a daruit martisorul s-a gandit le ele. Pastrati-le ca pe niste diamante adevarate! Si daca nu au primit martisoare stralucitoare si colorate, cine le-a daruit s-a gandit tot la ele, dar nu a stiut ce le place. Pastrati-le si pe acelea, or sa le placa cand mai cresc putin!

Autorul martisorului frumos dar nedorit – Cristina Barsony
Autorii martisoarelor urate dar dorite – necunoscut in Cluj Napoca

parintecuminte_martisor2parintecuminte_martisor3

Comments

comments