a fi parinte in era digitala

O abundenta de articole, filmulete si informatii o sa gasiti despre efectele nocive ale televizorului, telefonului, tabletelor, iPhone, iPad si ce alte gadgeturi va mai vin in minte, fie ca incep cu i sau nu 🙂 Si pentru multi parinti cuminti 🙂 e o lupta continua a-i tine pe copii departe de ele.

Nu despre efectele negative vreau sa scriu, desi nu strica deloc sa vedeti filmuletul acesta (e scurt, tradus in romana, bine prezentat si informat) care ne arata cate ceva despre efectele gadgeturilor asupra creierului copilului nostru. O fi rau, nu zic nu, dar eu ca parinte am o mare intrebare. Toate gadgeturile acestea exista peste tot in jurul nostru, ne folosim de ele, ne inconjoara, au ajuns sa faca parte din viata noastra.Si atunci, cum sa-l tin pe copil departe de ele? Cum sa justfic: nu ai voie la televizor (dar de ce tinem unul in casa daca nu-i bine sa ne uitam la el?), nu ai voie cu tableta (dar cine a cumparat-o si a adus-o in casa?), nu ai voie cu telefonul (desi noi sarim la fiecare notificare de mail sau FB, ca sa nu intram in amanunte legate de SMS-uri sau lungimea convorbirilor telefonice, ca nici aici nu iesim bine :).

Eu cred ca singurul mod de a-i tine departe de toate cele tehnologice e sa nu le mai folosim nici noi. Hmmm, nu suna bine, nu-i asa? Unii dintre noi am putea renunta la unele din ele (eu una renunt la televizor, fiindca la filme ma pot uita si pe calculator 🙂 Dar daca noi nu putem renunta, cum sa le pretindem copiilor sa o faca?

Recomandarea de a nu lasa DELOC copiii in fata televizorului, a calculatorului sau a telefonului mobil nu cred ca e realizabila, cred ca tot ceea ce poate aduce e un sentiment de vina de fiecare data cand ii permitem copilului nostru sa foloseasca vreun gadget. Dar oare pentru asta ne simtim vinovati, sau mai degraba pentru faptul ca, copiii nostri petrec prea mult timp in lumea digitala si prea putin cu prietenii sau familia. Sau poate ne simtim vinovati ca petrecem noi insine prea mult timp conectati la telefon sau calculator, in loc de a fi conectati la copilul nostru.

Gadgeturile sunt o parte a vietii nostre, o realitate, nu ne putem preface ca nu exista. Si copiii unora dintre noi sunt mult mai priceputi decat noi insine in a naviga in lumea digitala 😉 In locul unei pozitii vehemente care zice NU tehnologiei digitale eu as vota pentru echilibru. Ceea ce e usor de zis, greu de facut. Cred ca stim asta toti parintii care avem reguli de genul: maxim 30 de minute la desene animate 🙂 Cam cate alte serii de 30 de minute urmeaza pana sa convingeti copilul sa opreasca televizorul? Dar nu numai copiii au nevoie de disciplina cand vine vorba de gadgeturi? Daca raspundeti da la vreuna dintre intrebarile de mai jos si voi aveti o problema:

  •  Aveti activate notificarile de primire a e-mailurilor sau a postarilor pe FB? Sariti la telefon de fiecare data cand auziti beep-ul?
  • Ati pus mana pe telefon de mai mult de 10 ori pe zi?
  • Ati dat mai mult de 10 like-uri la postarile de FB ale prietenilor? (like-urile pentru acest articol nu se socotesc 🙂
  • Ati vorbit la telefon cu mai mult de 5 persoane azi?
  • Ati scris mai mult de 10 SMS-uri si e-mailuri?

Sau daca nu sunteti siguri ca aveti si voi o problema, intrebati-va copiii 😉

Eu mai degraba v-as propune niste exercitii de dezintoxicare 🙂 care nu numai ca ne „forteaza” sa stam departe de gadgeturi, dar ii invata si pe copiii nostri ca desi sunt permanent cu noi si ne atrag, nu ne conduc viata si le putem stapani. Si ii mai invatam ca  ne dorim sa investiti mai mult in timpul petrecut cu ei decat in fata telefonului sau a calculatorului si ca facem eforturi pentru asta.

Sa vedem… ce ziceti despre ceva de genul „24 de ore fara gadgeturi”. Verificati tot ce puteti verifica vineri seara si nu va mai atingeti de ele pana sambata seara la aceeasi ora. Sau daca reusiti, una mai grea: un week-end intreg/luna fara gadgeturi. Sau… cine atinge telefonul sau calculatorul in timpul cinei spala vasele o saptamana.

Gasiti voi acele strategii care se potrivesc cel mai bine familiei voastre si vietii voastre. Si daca ramaneti fara idei, aceia dintre voi care sunteti mai curajosi va puteti consulta cu copiii vostri sa  vedeti, ei ce „pedepse” gasesc?

[sursa foto]

Comments

comments