Exista atat asemanari, cat si diferente intre consilierea psihologica si psihoterapie. Ambele sunt servicii care sunt oferite de regula de catre psihologi (din pacate lipsa de reglementare faca posibil ca psihoterapia sa poata fi practicata si de catre persoane fara licenta in psihologie).
- Consilierea psihologica se adreseaza persoanelor sanatoase din punct de vedere psihic dar care se afla intr-un moment dificil al vietii.
- Psihoterapia se adreseaza persoanelor care sufera de o tulburare psihica.
Ambele au un caracter psihologic, insa
consilierea psihologica este un demers profilactic, psihoterapia este un demers curativ.
In consilierea psihologica, psihologul merge in directia prevenirii unei crize sau a unei probleme mai grave. In psihoterapie se merge pe tratarea problemelor care s-au declansat deja.
Sa va dau un exemplu:
O mama care are un copil extrem de energic care o solicita incontinuu. Ca urmare a solicitarilor continue, mama este obosita si coplesita. In timp, aceasta coplesire si oboseala se transforma incet in neputinta si descurajare, intr-o senzatie de pierdere a controlului.
Daca aceasta mama vine la psiholog cat de repede simte ca incepe sa ii fie greu, printr-un proces de consiliere psihologica e posibil sa gaseasca impreuna cu psihologul resursele, uneltele si strategiile care sa o faca sa redobandeasca controlul situatiei cu care se confrunta. E foarte probabil ca intr-un timp mai scurt sa simta ca, desi e greu, nu e imposibil sa se descurce cu un copil energic.
Daca aceeasi mama vine la psiholog atunci cand sentimentele de neputinta si descurajare s-au acumulat intr-o stare de depresie sau atacuri de panica, atunci se poate vorbi de un proces de psihoterapie – atat depresia cat si atacurile de panica fiind tulburari afective.
O interventie de tipul consilierii psihologice poate preveni asadar aparitia unor probleme mai grave. E diferenta intre a merge la medic imediat cand simti ca ceva nu e in regula (cand adesea, cu minim de interventie dificultatile dispar) sau a merge doar atunci cand simti ca nu mai poti (caz in care va fi nevoie de tratament mai indelungat).
Comments
comments