Multi dintre noi simtim o mare bucurie atunci cand daruim sau cand facem “fapte bune”. Dex-ul ne zice ca altruismul e o atitudine binevoitoare și dezinteresată manifestată în folosul altora. Pare o atitudine pe care e posibil sa o aiba un adult, dar un copil… Daca ne gandim la copilul nostru – mai ales la cel ce are cam 2 anisori altruismul pare a fi ceva ce ii este totalmente strain in timp ce egoismul pare a fi in cea mai buna forma la aceasta varsta 🙂 Exista insa nu numai ideea, dar si dovada ca si cei mici se angajeaza in comportamente prosociale chiar mai repede de 2 anisori si ca o fac chiar si la aceasta varsta critica.
Daca aud plansul unui alt copil, chiar si bebelusii de cateva zile incep sa planga. S-a aratat ca plansul lor este o reactie pura la suferinta celuilalt copil, fiind diferit de plansul pe care il are daca el insusi sufera din diverse motive (foame, scutec murdar, lipsa de atentie, somn). Mai mult decât atât, bebelusii nu plâng la fel de tare daca aud plansul unui animal sau o inregistrare a propriului plans. Se pare ca din momentul in care ne nastem suntem sensibili la suferinta umana.
Dupa ce mai cresc putin si pe masura ce se dezvolta din mai multe puncte de vedere, apar altfel de comportamente prosociale – copiii incearca sa linisteasca o persoana care sufera si chiar ii ajuta pe altii sa-si stinga scopurile in pofida faptului ca acest lucru are si dezavantaje.
Exista un studiu din 2012 in care se arata ca pe la varsta de 2 ani copiii par mai bucurosi atunci cand daruiesc o bombonica decat atunci cand o primesc. Si mai mult decat atat, se pare ca sunt si mai bucurosi daca daruiesc o bombonica care le apartine decat daca daruiesc o bombonica care nu le apartine dar li s-a permis sa o daruiasca. Adica dau mai bucurosi dintr-al lor decat din a altuia. Practic, atunci cand actioneaza in folosul altora si acest lucru implica sacrificiu personal, copiii sunt mai bucurosi decat atunci cand ii ajuta pe altii iar acest lucru nu implica sacrificiu personal.
Multi dintre parinti cred ca cei mici sunt prin natura lor egoisti si trebuie sa-i invatam cum sa se comporte frumos cu ceilalti si sa se simta bine atunci cand daruiesc altora. S-ar putea sa nu fie nevoie sa-i invatam pe copii sa se simta bine cand daruiesc, pentru simplul motiv ca altruismul lor, bucuria de a darui e innascut. Ca sa sustina aceasta idee, studiul de care va ziceam s-a desfasurat in 5 faze. In prima faza, copiii au fost familiarizati cu o maimutica (1) si li apoi li s-au dat 8 bombonele (2). Apoi, fiecare copil l-a privit pe experimentator dand o bombonica maimuticii (3), sau i s-a cerut sa dea maimuticii o bombonica gasita (4) sau i s-a cerut sa dea maimuticii o bomboana din propriul bol cu bomboane (5).
Uitati-va si voi ce se intampla 🙂
In concluzie, avand in vedere faptul ca cei mici sunt mai bucurosi atunci cand daruiesc decat atunci cand primesc – haideti sa le cream copiilor oportunitati inspre a darui!
Voi ce oportunitati de a darui le oferiti copiilor vostri?
Shoe box 🙂