psiholog copii cluj

Se pare că acei copii care îşi petrec timpul liber şi pauzele în locuri de joacă naturale (adică din acelea “neamenajate”, din acelea în care te murdăreşti pe mâini, pe pantaloni şi în care îţi zgârii pantofii) se simt mai odihniţi şi se concentrează mai bine la ore comparativ cu cei care îşi petrec timpul liber în locuri de joaca “asfaltate”. Nu o zic eu, o zice un studiu de 5 ani, care a cuprins 500 de copii din 14 scoli din Australia. Australienii nu-s români, e clar, dar ceva ma face sa cred că şi la copiii noştri acelaşi lucru este valabil.

La scoală la fiica-mea au şi teren şi loc de joacă “asfaltat”. Dar mai au şi un deal cu un copac mare pe el – fie a fost lăsat intenţionat aşa, fie nu au mai fost fonduri pe amenjarea întregii curţi. Ghiciţi unde îşi doresc să stea copiii! LA COPAC e locul preferat al celor mai mulţi copii. Eu mai cred şi că ai noştri copii îşi doresc și preferă aceste locuri de joacă, dar pentru asta nu am niciun studiu ca să vi-l aduc ca argument. Dar vă provoc să testați spusele mele și să vă întrebați copii: unde preferi să te joci, în locuri de joacă “asfaltate” (înlocuiți aici cu un exemplu concret, că nu știu ei ce-i acela asfalt) sau în locuri de joacă neamanajate (înlocuiți și aici cu exemple concrete). Spuneți-mi și mie răspunsurile lor, dacă nu există niciun studiu îl facem noi 🙂

Mă intreb atunci, dacă copiilor le place mai mult (nu tuturor, dar majorității), dacă e benefic pentru succesul lor academic, de ce stăm atât de mult la “asfalt”?
  • Ca să nu se murdărească copiii? Trăim în secolul 21 și ne e teamă de o pereche de pantaloni murdari?
  • Locurile de joacă asfaltate sunt mai accesibile? Trăim în Romania, nu-mi spuneți că trebuie să mergem prea departe ca să găsim o groapă în care s-a adunat o baltă sau să găsim un petec de pământ neasfaltat.
  • Vă e teama că cei mici nu știu să se joace, că se plictisesc dacă nu e totul amenajat? Recitiți articolul acesta despre plictiseală și creativitate.
  • Nu știti unde să mergeți? Aici vă pot ajuta, cu cunoștintele mele limitate, așa că vă încurajez cu drag să adăugați la lista aceasta.
Cele mai bune locuri de joaca pentru copii în (apropiere de) Cluj Napoca sunt:
  • Moara de vânt – un fel de mix între grădina zoologică și ferma. Ori de câte ori mergem noi acolo (și mergem DES) stăm mai mult la iepuri și capre decât oriunde altundeva. De altfel și când am fost la Grădina Zoologică din Budapesta acolo am stat cel mai mult. La capre și oi, pentru că acolo puteai să mergi în mijlocul lor și să le atingi, să le hrănești, să le alergi. Adică să interacționezi cu ele!
  • Adrenalin Parc – pentru cei dornici de puțină adrenalină pe langa natură
  • Ferma Trai bun – încă nu e deschisă pentru public, dar nu va mai dura mult. Tocmai am vorbit cu Alexandra, cea care alături de familia ei a creat acest loc. Era îngrijorată că nu a reușit suficient pe partea de amenajare ca să deschidă și pentru alții. I-am spus despre studiul acesta și am încurajat-o să nu amâne deschiderea, fiindca noi nu avem nevoie de asfalt, avem nevoie de natură!
Cele mai bune locuri de joacă pentru copii oriunde din Romania sunt:
  • orice loc în care copilul poate să simtă pământul, să simtă solul. Pământ acoperit de iarbă sau nu, pământ noroios sau nu, acoperit de frunze sau nu.
  • orice loc în care este apă, fie că e o baltuță, un lac, un pârâu sau marea, oceanul.
  • orice loc în care e liniște, în care singurele sunetele ce se aud sunt sunetele naturii. Vă rugăm să închideți telefoanele mobile pe durata spectacolului!
  • la bunici. Vă amintiți de copilaria noastră? Aceea în care hoinăream toată ziua și nimeni nu ne avea treaba. Aceea în care o mare parte din timp o petreceam pe coclauri sau pe șantiere? Ei bine, să știți că bunicii copiilor noștri erau aceia care ne lăsau să facem lucrurile acestea. Dacă bunicii mai locuiesc și la țară, atunci acolo e un loc minunat pentru copiii noștri!
Daca stiti si voi alte locuri de joaca impartasiti-le cu toata lumea!

Comments

comments